“Weet je,
Er moeten mensen zijn,
Die bellen blazen
En weten van geen tijd.
Die zich kinderlijk verbazen,
Over iets wat barst,
Van mooiigheid”

Hoe is yoga ontstaan?

Er zijn veel verhalen over het ontstaan van Yoga bekend, waaronder de volgende die mij erg aanspreekt.

Duizenden jaren geleden is yoga in India ontstaan door wijze mensen. Die wijze mensen worden yogi’s genoemd. Deze yogi’s trokken zich regelmatig terug in de natuur om te mediteren. Daarbij keken ze goed naar alles wat er in de natuur leeft zoals de bomen, de zon, de maan en de sterren en ook de dieren. Van het kleinste tot het grootste dier zagen zij hoe die bij het opstaan en slapen gaan steeds bepaalde bewegingen maakten. Langzaam en aandachtig strekten ze hun poten waardoor hun dierenspieren heerlijk soepel en lenig bleven. Ook als de dieren aan het schrikken gemaakt werden hadden ze bewegingen ontwikkeld om zich rustiger te voelen. Deze dierenhoudingen werden door de yogi’s nagedaan. Zij ontdekten dat ze er rustiger en sterker van werden. Voorbeelden van een paar houdingen zijn de kat, de hond, de cobra en ook de beweging reeks zoals de zon en maangroet. Deze houdingen worden asana’s genoemd.

Wat doet Kinderyoga?

Het woord Yoga staat voor verbinden, in verbinding zijn met jezelf en alles wat er is. Het beoefenen van yoga bevordert de emotionele, geestelijke en spirituele ontwikkeling van het kind.

Al op jonge leeftijd worden kinderen bloot gesteld aan heel veel prikkels waaronder de computer, mobiele telefoon, een overvloed aan keuzes en mogelijkheden. Ook moeten kinderen al jong veel presteren. Dit kan tot gevolg hebben dat ze het contact met zichzelf verliezen, niet meer in verbinding zijn. Elk kind reageert daar anders op. Dit kan zich uiten door druk of juist teruggetrokken gedrag, faalangst, ademproblemen, nagels bijten, veel en vaak boos zijn, buik-of hoofdpijn, moeite met inslapen, veel wakker zijn of het hebben van nachtmerries.

Voor alle kinderen is het beoefenen van yoga waardevol om de verbinding met zichzelf te behouden of te hervinden. Maar zeker voor kinderen die sterker reageren op hun omgeving zoals hooggevoelige kinderen, kinderen met ADHD en autisme kan kinderyoga een verrijking zijn!