Kerst yogales

Bij binnenkomst allemaal ons lichtje aangestoken, met een waxinelichtje en daarna geluisterd naar de klankschaal. De laatste kinderyoga les van het jaar sluiten we meestal af met een Kerstles.

Aan de kinderen de vraag, wat vieren we eigenlijk met Kerst? De meeste geven als antwoord, eten met familie, cadeautjes bij de kerstboom en sommige kinderen kennen het verhaal over de geboorte van kindje Jezus.  Dit verhaal wordt op een leuke manier verteld in Het Kerstverhaal van Marianne Busser en Ron Shröder. Voor wie dat wilde hebben de kinderen om de beurt een bladzijde uit dit boek voorgelezen, zodat het zo nog meer een les van ons samen is.

Kerst is voor vele een periode om vriendelijker tegen elkaar te zijn. De mantra OH AH HUM kan ons helpen, niet alleen met kerst, vriendelijk tegen elkaar te zijn. Zittend in kleermakerszit doen we de handen tegen elkaar in het Namasté gebaar, bij OH de handen bij het voorhoofd voor vriendelijke gedachten, bij AH de handen bij de keel voor vriendelijke woorden en bij HUM de handen bij ons hart voor vriendelijkheid vanuit ons hart! Deze mantra en de bewegingen doen we drie keer achter elkaar.

Op de yogamat op onze tenen, hakken, zij en binnenkant van onze voeten naar het bos gelopen. Elke kerstboom heeft een andere vorm, zo ook onze boomhouding. Daarna de boom versierd met kerstballen (rollen rug), slingers (armbewegingen), kaarsen (liggend in de kaarshouding), sterren (liggend op de grond met elkaar in een stervorm) en een vredesduiven.

In tweetallen met het waxinelichtje in ons hand bewogen op kerstmuziek, hierbij om de beurt de beweging aangegeven.

Bij de massage op elkaars rug en hoofd een boom versierd met ballen, slingers etc. en tijdens de ontspanning geluisterd naar de rustgevende klanken van de Koshi. Na de ontspanning gesmuld van bananen pannenkoeken in de vorm van een kerstboom, ster of kerstklok.

Al vanaf de zomervakantie hebben we na elke yogales op briefjes geschreven/getekend waar we dankbaar voor zijn in ons leven en al deze briefjes gestopt in een door onszelf versierd doosje. Vandaag hebben we na de les van al deze briefjes onze eigen Dankbaarheids kerstboom gemaakt, ieder op zijn/haar eigen manier!

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum.