Galgje

Vandaag hebben we het spel Galgje gespeeld. Voor wie het spel niet kent. Er wordt eerst een woord bedacht, wij deden dieren en alles wat er mee te maken heeft. Als streepjes worden de letters op papier gezet, zodat we weten uit hoeveel letters het woord bestaat en daarna noemen we om de beurt een letter. Als de letter in het woord zit wordt deze op de juiste plek gezet op de streepjes gezet en als deze er niet in zit dan wordt er een lichaamsdeel van het skelet opgehangen, te beginnen bij het hoofd en zo verder. Net zo lang tot het hele skelet hangt, dan is het spel voorbij.

Ik had bij de oudere kinderen het woord paardenstaart bedacht en bij de jongere het woord hert.

Elke keer als de letter niet in het woord zat, werd er een lichaamsdeel bijgehangen en dan deden we of een yogahouding die bij het lichaamsdeel hoorde of iets met de beginletter die gezegd was. Bijvoorbeeld de S voor de Slang en bij de V een ademoefening blazen met veertje, bij de K de Kat. Bij de lichaamsdelen deden we bij het hoofd, ons hoofd naar voren en draaiden dan rustig rondjes met ons hoofd, maar ook een kijkoefening waarbij alleen onze ogen bewogen en de rest van ons lichaam niet. Bij de Borstkas en Heupen deden we de Brug en zo is er voor elk lichaamsdeel of letter wel een yogahouding.

De kinderen deden enthousiast mee en wisten best veel yogahoudingen bij de letters of van het lichaam te noemen, zeker degene die al langer aan yoga doen!

Voor de ontspanning doen we eigenlijk altijd een massage, meestal passend bij de les. Dit keer hebben we in tweetallen de ander een massage gegeven met een soort krabber. Het fijne van elkaar masseren is dat kinderen altijd hun eigen grens aan mogen geven wat wel of niet fijn voelt, of als een lichaamsdeel niet aangeraakt mag worden. Op deze manier leren de kinderen al vroeg dat zij degene zijn die de baas zijn over hun lichaam en altijd het recht hebben om nee te zeggen. Na afloop van de massage bedanken we elkaar, je krijgt tenslotte een cadeau van de ander.

Uit onderzoek is ook gebleken dat als kinderen elkaar aangeraakt hebben, ze elkaar niet zo snel zullen plagen! Wat mooi zou het zijn om massage in te zetten om pestgedrag op scholen tegen te gaan.

Na een heerlijke ontspanning op de maan, hebben we op behangpapier ons lichaam omgetrokken. Aan het eind van de volgende yogales gaan we die inkleuren zoals wij dat zelf willen.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum