Uniek-Kinderyoga-Sylvia-Kooijman-Ezel van bosmateriaal

Herfstles in het bos

Het was de hele week fris maar ook heerlijk zonnig en dan gaan we graag met de kinderyogales naar het bos. Al wandelend doen we op de weg ernaartoe al allerlei spelletjes. Bijvoorbeeld terwijl we wandelen alleen voor ons kijken en ons niet af laten leiden door geluiden die we horen etc.  Maar ook met aandacht om ons heen kijken wat we allemaal zien en dan vijf dingen daarvan met elkaar delen. In deze tijd van het jaar ook oog voor al de verschillende kleuren in de natuur en die te benoemen.

In het bos hebben we in stilte met z’n tweeën hand in hand gelopen en al wandelend om de beurt de ogen dicht terwijl de ander met de ogen open de route kiest. Dit is voor beide een mooie opdracht, want degene die de ogen open heeft past zijn tempo aan en laat ook duidelijk voelen hoe de route is. Degene met de ogen dicht moet loslaten, op zijn gevoel en de ander vertrouwen. Dat kan nog best spannend zijn! Ditzelfde hebben we ook huppelend gedaan, maar dan met z’n drieën en de middelste heeft dan de ogen dicht en in een trein lopend achter elkaar waarbij alleen de voorste de ogen open heeft.

We hebben met de ogen dicht geluisterd naar de geluiden om en in ons, de geuren, smaken en de temperatuur van de lucht gevoeld die onze neus in en uitstroomt. Is er verschil waar te nemen tussen de in en uitademing? Onze zintuigen zijn met al deze opdrachten ruim aan bod gekomen. Maar we hebben ook yogahoudingen gedaan zoals het hert, de boom, de vogel, de egel en de eekhoorn.

Bijna aan het eind van de yogales van dat wat we op bosgrond vonden iets moois met elkaar gemaakt, waaronder een ezel van blaadjes en takjes.

En voor we terug gingen, zittend op een matje lekker opgewarmd met thee en een paar pepernoten.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum

 

Aandacht voor ons gevoel

De deugd Aandacht

Tijdens de yogalessen doen we alles eigenlijk al met aandacht, maar deze maand hebben we nog dieper naar dit woord gekeken. Wat betekent het woord aandacht eigenlijk?

Aan het begin van elke les is er ruimte voor aandacht door om de beurt, met behulp van de vertelsteen, iets aan elkaar te vertellen. In een van die gesprekken vertelden de kinderen dat er positieve en negatieve aandacht is. Dat je geduld nodig hebt als je je vinger opsteekt op een vraag van je juf/meester omdat je die weet en graag wil beantwoorden. En dat dan steeds juf roepen eigenlijk negatieve aandacht is. Ook wat aandacht voor jezelf of een ander is en wat iets met of zonder aandacht doen is.

Tijdens de lessen hebben we o.a. aandacht gehad voor balanshoudingen, zoals de boom en stevig staan als een berg. Deze houdingen brengen ons beter in balans, laten ons steviger in het leven staan. Maar ook om de beurt verteld welke houding zij/hij graag wilde doen, zodat er aandacht voor ieders voorkeur was. Ook een keer de yogahoudingen zonder aandacht gedaan en dan dezelfde houdingen met aandacht, wat een voelbaar verschil was.

Bij een aantal lessen hebben we in stilte een voorwerp in de yogaruimte met aandacht bekeken, gevoeld, de kleur, vorm, grootte, hard/zacht, geur en of het geluid maakte. Om de beurt aan elkaar verteld wat we ervaren hadden. Bij een ander voorwerp hetzelfde gedaan maar dan alles met onze ogen dicht. Dit ook met veel plezier en aandacht met het blazen van zeepbellen.

Ook hadden we aandacht voor yogahoudingen voor ons hart, zodat we met een open hart kunnen voelen wat voor ons belangrijk is. Dit doen we tijdens de lessen eigenlijk al elke week bij een onderlinge massage. Als je daar geen zin in hebt, wat niet snel voor komt omdat ze dit allemaal het fijnste onderdeel van de les vinden of het voelt niet fijn wat de ander doet, er dan alle ruimte is om dit te zeggen. Het is tenslotte jouw lichaam. Zo leren de kinderen om aandacht te hebben voor hun eigen gevoelens en wat wel of niet goed voelt!

We zijn na de vakantie ook begonnen met na elke les op een briefje te schrijven waar we dankbaar voor zijn. Al deze briefjes doen we in een doosje en rond Kerst gaan we daar iets mee doen.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum

Uniek-Yoga-Sylvia-Kooijman-Ouder en kindyoga

Ouder/Kindyoga op camping De Kolibrie

Omdat de camping dicht bij zee ligt en het hoogzomer is, is het thema natuurlijk zon/zee en strand. Dat doen we met het boek, Boer Boris gaat naar zee.

Na het voorlezen van het boek, zijn we op schoot bij mamma/pappa/oma gaan zitten om als een tractor naar de zee te rijden. Op de wijs van het lied Old Mac Donald zongen we, al bewegend op onze billen, een verkorte versie hiervan. Met daarbij de tekst, “Kijk daar komt de tractor aan, hia hia ho, daar gaan wij mee naar het strand hia hia ho, iedereen mag aan de kant hia hia ho, toeter hier en toeter daar, alle toeters door elkaar, hia hia ho”

Het zand op het strand was te warm voor onze voeten en hebben daarom hoog op onze tenen, hakken, op de buiten en binnenkant van onze voeten gelopen en op een been gesprongen. Omdat het fijn is dat de zon schijnt hebben we een aantal keer de zon bedankt met de Zonnegroet.

Na het aantrekken van onze zwemkleren en het opblazen van de bandjes hebben we met z’n allen over de golven gesprongen. Heerlijk gezwommen en ook met onze snorkels onder water waar we vissen, kwallen, inktvissen, zeesterren en slakken zagen. Onze snorkel was een rietje waarmee we bellen hebben geblazen in een beker water.

Als schelpen bewogen we onze armen en/of voeten heen en weer op de melodie van de wielen van de bus met daarbij de tekst, “De schelpen van de zee gaan open en dicht als de schelp gaat eten, de schelpen in de zee gaan heen en weer als de schelp gaat spelen, de schelpen in de zee gaan helemaal dicht als de schelp gaat slapen”

Leg eens een schelp met een huisje tegen je oor, wees heel stil en luister dan, net als wij gedaan hebben, naar het ruisen van de zee. Mooi mindful moment, om te zijn in het nu met al je aandacht!

Nadat we elkaars rug verwend hebben met een ijsjesmassage, zijn we dicht bij elkaar gaan liggen voor de ontspanning.

Ouder/Kindyoga is een uur lang echt tijd, plezier met en voor elkaar! Zijn jullie er de volgende les ook bij? Kijk op mijn website bij Ouder/Kindyoga voor de geplande datum na de zomervakantie.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum

Blote Voetenpad

Blote Voetenles

Het was deze week warm, hoe fijn is het dan om onze voeten te koelen met een ijsblokje. Het is meteen een mooie oefening in waarnemen. Hoe voelt het als een ijsblokje over verschillende delen van je voet gaat, is er verschil of voelt het overal hetzelfde? En hoe bij je andere voet, merk je ook verschil bij je eerste voet en hoe voelt een ijsblokje aan de zij en binnenkant van je onderbenen? Ondertussen was ons ijsblokje door de warmte van onze voeten/benen helemaal gesmolten en wij waren wat afgekoeld.

Onze voeten zorgen voor stevigheid en balans en we hebben een paar balanshoudingen gedaan, zoals De Adelaar en De Boom. Bij De Adelaar sta je op een voet, met daarbij je andere voet om de kuit van het staande been en de knie van het staande been iets gebogen. Dan strengel je ook je handen om elkaar en kijkt dan naar je handen. Hier heb je, net als bij De Boom, balans voor nodig maar ook concentratie. Ook bij de Boomhouding sta je op een voet en deze houdingen geven ons niet alleen balans, maar ook concentratie.

Ook deden we De Krijger en Hond, dit zijn yogahoudingen die stevigheid en kracht geven.

Overal in de ruimte hebben we meditatiekussens en kurken blokken neergelegd en liepen daarna met een blinddoek om in de ruimte, terwijl we al die verschillende obstakels tegenkwamen.

Het blote voetenpad blijft favoriet. Op dit pad lopen we met blote voeten over allerlei verschillende materialen, zoals zakjes met knikkers, sponzen, schuurpapier, bak met water en een met schelpen. Eerst met de ogen open en daarna met de ogen dicht, de kinderen kunnen daar geen genoeg van krijgen. Ook al willen ze in het begin liever niet over de schelpen lopen, uiteindelijk doen ze het toch zelfs met de ogen dicht!

Na nog een fijne voetenmassage met een olie van Doterra, was het tijd om te ontspannen.

Ik had niet alleen ijsblokjes voor onze voeten gemaakt, maar als verrassing in plaats van de gebruikelijke thee/water heerlijke ijsjes van diksap gemaakt.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum

Uneik- Kinderyoga-Sylvia-Kooijman-Galgje

Galgje

Vandaag hebben we het spel Galgje gespeeld. Voor wie het spel niet kent. Er wordt eerst een woord bedacht, wij deden dieren en alles wat er mee te maken heeft. Als streepjes worden de letters op papier gezet, zodat we weten uit hoeveel letters het woord bestaat en daarna noemen we om de beurt een letter. Als de letter in het woord zit wordt deze op de juiste plek gezet op de streepjes gezet en als deze er niet in zit dan wordt er een lichaamsdeel van het skelet opgehangen, te beginnen bij het hoofd en zo verder. Net zo lang tot het hele skelet hangt, dan is het spel voorbij.

Ik had bij de oudere kinderen het woord paardenstaart bedacht en bij de jongere het woord hert.

Elke keer als de letter niet in het woord zat, werd er een lichaamsdeel bijgehangen en dan deden we of een yogahouding die bij het lichaamsdeel hoorde of iets met de beginletter die gezegd was. Bijvoorbeeld de S voor de Slang en bij de V een ademoefening blazen met veertje, bij de K de Kat. Bij de lichaamsdelen deden we bij het hoofd, ons hoofd naar voren en draaiden dan rustig rondjes met ons hoofd, maar ook een kijkoefening waarbij alleen onze ogen bewogen en de rest van ons lichaam niet. Bij de Borstkas en Heupen deden we de Brug en zo is er voor elk lichaamsdeel of letter wel een yogahouding.

De kinderen deden enthousiast mee en wisten best veel yogahoudingen bij de letters of van het lichaam te noemen, zeker degene die al langer aan yoga doen!

Voor de ontspanning doen we eigenlijk altijd een massage, meestal passend bij de les. Dit keer hebben we in tweetallen de ander een massage gegeven met een soort krabber. Het fijne van elkaar masseren is dat kinderen altijd hun eigen grens aan mogen geven wat wel of niet fijn voelt, of als een lichaamsdeel niet aangeraakt mag worden. Op deze manier leren de kinderen al vroeg dat zij degene zijn die de baas zijn over hun lichaam en altijd het recht hebben om nee te zeggen. Na afloop van de massage bedanken we elkaar, je krijgt tenslotte een cadeau van de ander.

Uit onderzoek is ook gebleken dat als kinderen elkaar aangeraakt hebben, ze elkaar niet zo snel zullen plagen! Wat mooi zou het zijn om massage in te zetten om pestgedrag op scholen tegen te gaan.

Na een heerlijke ontspanning op de maan, hebben we op behangpapier ons lichaam omgetrokken. Aan het eind van de volgende yogales gaan we die inkleuren zoals wij dat zelf willen.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum

Uniek-Kinderyoga-Sylvia-Kooijman-Pasen

Pasen

Wat is dat eigenlijk Pasen en wat vieren we dan? De antwoorden van de kinderen waren uiteenlopend van chocolade eieren zoeken, eieren eten tot de opstanding van Jezus. Fijn om te luisteren naar alle antwoorden die de kinderen gaven.

In de yogaruimte lag er een papier op de grond waar van alles op getekend was. De kinderen kwamen er al snel achter dat het een plattegrond van de ruimte was. Na goed kijken zagen ze dat er overal eieren op getekend waren en om de beurt gingen we al huppend als paashazen op zoek naar een verstopt ei. Daarbij zongen de andere kinderen op de wijs van Vader Jacob het lied, het is bijna Pasen 2x, wat een feest 2x, zoek in alle hoeken 2x, naar een ei 2x.

In elk gevonden ei zat een briefje verstopt met daarop een yogahouding en een letter. We waren een paasei door heen en weer te rollen op onze rug, maakten een mandje voor ons ei met De Zwaan, gaven eieren aan elkaar door met onze voeten en plaatsen die achter ons hoofd met De Ploeg. Deden de Zonnegroet voor mooi weer met Pasen, De Kat met een ei op onze rug, liepen met een masker voor onze ogen met een ei op een lepel in de rondte en deden een ademspel met veertjes. En met alle letters die op de strookjes stonden hebben we het woord Paasfeest gemaakt.

Na een fijne massage met een wollen ei, zijn we tijdens de ontspanning gaan luisteren of zongen mee met de mantra Jaya Jaya Devi Mata

Na de ontspanning hebben we heerlijke bananenpannenkoeken gegeten en een paasmandala ingekleurd.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum

Boek_resultaat

Ouder/Kindyoga, Hoera het is lente 2,5 t/m 5/6 jaar

Konijn Hoppa wordt wakker en ruikt dat de lente is begonnen. Hij hoort de vogels fluiten, ruikt de bloemen, ziet de lammetjes in de wei, het gras is sappig en de zon is heerlijk warm.

Als egels liggen we gezellig bij elkaar. Zachtjes aaien de mamma/pappa over de stekels van hun kindjes om ze wakker te maken, want de lente is begonnen. Nog even een snuffeltje met onze neuzen tegen elkaar om te begroeten na een lange winterslaap. Met elkaar de blaadjes in de boom gehangen en het nestje met eieren en mamma vogel.

Op onze hurken stampen we als konijnen en snuffelen met onze neus in de lucht om de lentegeur te ruiken. Doen onze pootjes heel wijd tegen elkaar, om nog meer de lentelucht te ruiken.

Komen als bolletjes uit de grond met het liedje krokusbolletje https://www.youtube.com/watch?v=KDWwPdWjMJY

Oh oh de stippen van de lieveheersbeestjes zijn eraf gevallen en we helpen de lieveheersbeestjes een handje door hun stippen weer terug te blazen. Als vlinders fladderen de kinderen op schoot bij hun pappa en mamma.

Na een fijne massage bij elkaar gaan we heerlijk ontspannen.  Ook fijn om thuis samen met je (klein)zoon/dochter te doen. Om gezellig tijdens het masseren te zingen, kijk dan bij https://www.youtube.com/watch?v=bqqIqTcKRCw

Massage 

 • Degene die de massage ontvangt gaat liggen op zijn/haar buik of zitten. De ander gaat ernaast als de persoon ligt, bij zittend achter de rug.
 • Handen op de schouders om contact te maken.
 • Laat dan 1 hand op schouder liggen en maak met de andere hand een soort wolk op de rug met de tekst, schaapje, schaapje heb je witte wol.
 • Bij Ja baas, ja baas, ga je met dezelfde hand paar keer op de rug naar beneden en naar boven.
 • Bij 3 zakken vol, maak je een cirkel.
 • Een voor de meester, een hand omlaag.
 • Een voor zijn vrouw, andere hand omlaag.
 • Een voor het kindje, beide handen omhoog
 • Dat bibbert van de kou, een soort hark van je vingers maken en omlaag bewegen over de rug
 • En dan nogmaals schaapje, schaapje, een soort wolk tekenen op de rug
 • Bij Ja baas, ja baas, ga je weer met 1 hand paar keer van naar beneden en weer naar boven.
 • Bij 3 zakken vol, maak je weer een cirkel.

Bij de ontspanning hebben we samen onder een deken geluisterd naar de geluiden van de Koshi (windgong)

Na de thee/water/limonade hebben we mindfull een koekje gegeten. Welke vorm heeft ons koekje, wat ruiken en proeven we? Eerst met onze ogen dicht en dan open, is er verschil?

Bij de creativiteit hebben we van een papieren bordje en echte wol een schaap gemaakt.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum

Slakkenbordspel_resultaat

Slakkenspel

Het slakkenspel is een variant op het bekende ganzenbordspel, met natuurlijk beurten wachten en terug naar het begin. De deugd Geduld konden we daarbij goed gebruiken!

We kregen allemaal een leeg slakkenhuisje en gooiden om de beurt met een dobbelsteen, om dan afhankelijk van de opdracht, het aantal ogen voor of achteruit te gaan. We gleden o.a. als een slak over een Brug en in een Boom of bleven een beurt wachten in ons slakkenhuis.

Deden een ademoefening met onze handen en voelden met onze ogen dicht hoe een rozijn voelt om die daarna mindful te proeven. Leuk om dit ook samen thuis te doen. Ervaar eens met je ogen dicht hoe een rozijn voelt/ruikt/de vorm/de grootte is, om die daarna met de ogen dicht en open te proeven. Is er verschil in, met ogen open of dicht?

We hebben met de ogen dicht aan iets geroken, sommige herkenden de geur meteen. Bij elkaar een bloem op de rug gemasseerd en geluisterd naar de boodschap van het lieveheersbeestje die in ons oor gefluisterd werd.

De Zonnegroet gedaan en gezoemd als bijen, zzzmmmmmm.

Bij de ontspanning spanden we om de beurt lichaamsdelen aan en worden we net zo stijf als ongekookte spaghetti en als we helemaal ontspannen zijn voelden we net als gekookte spaghetti.

Bij de creativiteit hebben we met een gekleurd potlood op papier, een slakkenhuis van binnen naar buiten getekend. Om dan met een andere kleur over dezelfde lijnen terug naar binnen te gaan. Dit een aantal keer gedaan om te voelen wat er fijner is, van binnen naar buiten of van buiten naar binnen te gaan of voelen beide gelijk?

We hebben het slakkenspel een aantal yogalessen gedaan, ook een keer bij mooi weer in het bos!

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum

 

Hartenpad

Hartenpad

Er waren eens een koning en koningin. Toen zij beide jong waren hadden ze altijd veel plezier. Maar door alle taken die de koningin nu moest doen was er geen tijd meer voor plezier en werd haar hart steeds meer van ijs. De koning maakte zich grote zorgen en wilde zo graag dat de koningin weer plezier ging maken. Hij maakte een hartenpad voor haar. Op dit pad kwam ze allerlei opdrachten tegen waardoor haar hart ontdooide en ze weer liefde in haar hart kon voelen.

Om op het hartenpad te komen, moest de koningin eerst over een brug en toen ze daar overheen was hoorde ze muziek. Muziek en dansen maakte haar altijd blij, maar ze had al jaren niet meer gedanst. Dus eerst waren haar bewegingen erg stijf , maar met behulp van gekleurde linten die daar lagen, ging dat steeds gemakkelijker. Om op dit pad te lopen moest ze ook wel moedig zijn, net als haar soldaten en we doen de (vredes) Krijger.

Al dansend kwam ze in een prachtig bos waar allemaal hartenbomen stonden, we doen de Boom. Van zingen werd haar hart blij en ze begon de mantra I’am Happy, I’am Good te zingen. Om haar hart nog meer te laten ontdooien ging ze op haar rug over een grote steen liggen en liet haar hart door de zon verwarmen. Aan het eind van het pad kwam de koning haar tegemoet en al zittend met de ruggen tegen elkaar aten ze samen een Krakeling.

De koning en koningin gaven daarna om de beurt een massage aan elkaars handen met een zachte spons in de vorm van een hart. Want weet je, je hart wordt er erg blij van als je handen liefdevol aangeraakt worden!

Na een fijne ontspanning hebben we een hart van papier gemaakt, voor iemand waar wij heel erg van houden. Voor na de yogales mochten we een strookje pakken, waar voor ieder een aardige tekst opgeschreven stond en een gekleurde vlinder op geplakt zat.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum

De dieren kruipen gezellig bij elkaar in de want_resultaat

Ouder/Kindyoga, Kan ik er ook nog bij

Ons sneeuwpoppen waxinelichtje aangestoken en daarna het welkomliedje gezongen. Om de beurt hebben we een tikje tegen de klankschaal gegeven en geluisterd naar het geluid.

Gezellig samen met mamma geluisterd naar het verhaal van het boekje “Kan ik er ook nog bij” waarin de houthakker in het bos zijn want verliest. Muisje Knibbelfijn, kikker Kwekkerkwaak, Haasje Spring in het veld, vosje Guldenvel, everzwijn Snuffelneus en beer Brom zo graag vinden de want en kruipen lekker dicht bij elkaar in de rode want.

Warm aangekleed zijn wij ook op pad gegaan naar het bos. Om de beurt kroop er een dier in de want en hebben we gepiept als muizen, gekwaakt als springende kikkers, gehupt als konijnen, gezwaaid met onze vossenstaart, geknord als everzwijnen en gebromd als beren. Geblazen tegen sneeuwvlokjes op onze hand en ze ook liggend op onze buik overgeblazen naar elkaar.

Van al dat spelen in het bos waren we wel wat koud geworden en hebben ons lekker opgewarmd bij elkaar.

Het verhaal van het boekje gemasseerd op elkaars rug en zijn onder een deken gekropen, voor een ontspanmoment.

Na het mindfull proeven van de fruithand,  hebben we wanten van papier gemaakt.

Voor meer foto’s over deze yogales, kijk dan in ons fotoalbum